Vormgevers Sasja Scherjon en Isabelle Leijn ontmoetten elkaar in 2004 tijdens hun werkperiode op het Europees Keramisch Werkcentrum. Naast hun werk voor eigen studio werken zij sinds eind 2005 samen. Binnen deze samenwerking komen zij tegemoet aan hun fascinatie voor beeldende kunst en architectuur. In kritische samenspraak ontwikkelen zij werk onder de noemer 'VISIOENEN'. Deze visioenen ontstaan in een vrije ateliersituatie en moeten hun uiteindelijke vorm en bestemming krijgen in een concrete context. Met hun werk nodigen zij architecten uit mee te denken over integratie van kunst en architectuur in de stellige overtuiging dat deze werkwijze leidt tot een meerwaarde.

Zij hebben prototypen van hun visioenen gebouwd. Deze zullen te zien zijn op de expositie in ARCAM van 3 – 28 oktober.

 

 

 

Visioen 2

 

De huilende muur

 

Het beeld: Een op het oog doodgewone muur verandert met 1 druk op de knop in een stomende, bellen blazende en zacht sissende wand. De muur huilt en fluistert zacht.

 

Een sterk beeld dat toe te passen is in diverse situaties.

Bijvoorbeeld:

*Als monument voor een droevige gebeurtenis. Een gedenksteen. Het water dat van de muur glijdt accentueert eventueel ingekerfde figuren of woorden.

*Als speelwand in een sauna, speeltuin of zwembad. Het water uit de muur kan koud of warm zijn. De muur kan verkoeling bieden op hete dagen.

*Als onderdeel van een klimatologische ruimte. De muur kan de luchtvochtigheid beďnvloeden.

*Een op zich staand evenement. De muur kan een ruimte insluiten of een labyrint vormen. Gedeelten van deze installatie kunnen mistig zijn. Of nat en glad. En vibrerend. Het geluid van het water en de lucht kan hard en zacht zijn.

 

Materiaal en uitwerking: *Uit te voeren in materialen als beton, gips en steen en kunststof. *Als hele wand of als accenten in de muur. Techniek: De benodigde techniek is alleszins te overzien en vergt een zeer geringe mate van onderhoud.

 

 

Visioen 3

 

Betonnen doorkijkmuur

 

Een betonnen muur die fonkelt en uitdaagt om te kijken wat er aan de andere kant van de muur gebeurt. Gluren bij de buren. Gesloten versus open. Licht door massa.

het beeld/ de uitwerking:

In een muur zijn op een aantal punten geslepen glazen vormen geplaatst.
Dit glas heeft de kwaliteit van optisch glas/kristalglas en is aan beide kanten geslepen.
Het glas laat onwaarschij
nlijk helder de andere kant van de muur zien. Maar de dikte van de muur bepaald de lengte van de ‘kijker’, en daarmee de vreemde weerspiegeling in de zijkant van het glas. De niet regelmatige vorm maakt dat het licht divers breekt waardoor het glas straalt als een kristal. Als het glas op ooghoogte wordt geplaatst kan men erdoor heen kijken.

Het glas wordt als accenten in een muur toegepast. Op betrekkelijk eenvoudige wijze kan op deze wijze een bijzondere wand gecreëerd worden.

Het glas kan zowel gebruikt worden voor een binnen- als een buitenmuur.

Materiaal:
Het
glas is in diverse kleuren en vormen verkrijgbaar.
Het glas kan in alle mogelijke lengtes gemaakt worden.

Het glas kan worden gecombineerd met materiaal naar keuze, bijvoorbeeld glas in beton, glas in hout, glas in een gestuukte wand.
In beton wordt het glas meegegoten.

 

 

Tijdens de expositie van Sasja Scherjon in ARCAM laten Isabelle Leijn en Sasja Scherjon enkele voorbeelden van hun visioenen zien.

Previeuw 3-4 oktober. Opening 5 oktober. Expositie van 6-28 oktober.

ARCAM Stichting Architectuur Centrum Amsterdam

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
T 020 620 48 78
F 020 638 55 98
I www.arcam.nl
E arcam@arcam.nl

De expositieruimte en het informatiepunt zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 13.00 tot 17.00 uur.
De toegang is gratis.
Het gebouw is geheel rolstoeltoegankelijk.

 

 

 

Isabelle leijn en Sasja Scherjon

Amsterdam

Kijk op de website!! waar ook enkele downloadable high resolutie foto’s voor publicatie te vinden zijn.

© Stichting Beeldrecht Amsterdam. Always mention our name and website if you decide to publish anything of our work.